Rusia: Al Treilea Război Mondial a început deja ”și are loc chiar foarte intens”

Ultima actualizare: 16-12-2021 16:59

Vladimir Putin, general, armata

 Getty

Un nou conflict global a izbucnit deja în spațiul cibernetic, a susținut un înalt oficial rus al apărării, care a adăugat că Moscova speră să colaboreze cu SUA pentru a reduce riscurile care decurg din ”luptele digitale”.

Andrey Krutskikh, un oficial al Ministerului de Externe însărcinat cu supravegherea cooperării internaționale a țării în domeniul securității informațiilor, a vorbit joi la o conferință academică pe tema locului Rusiei în lumea politică de astăzi.

Potrivit Russia Today, el a susținut că atacurile cibernetice au devenit atât de dese și severe încât constituie un nou conflict mondial, ascuns ochiului public.

”Un război are loc, și are loc chiar foarte intens”, a avertizat el în discursul său la Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova.

”Oricât de mult ne purtăm de parcă totul ar fi ascuns, de fapt, ostilitățile la scară largă se întâmplă în spațiul cibernetic. Și, în general, mass-media are dreptate să spună că este deja un al treilea război mondial. Pur și simplu nu știm amploarea pagubelor sau cine va pierde în cele din urmă sau care va fi configurația lumii, ca urmare a războiului.”

Citește și

Raport declasificat: războiul informațional dus de Rusia împotriva Occidentului, de 10 ani

Krutskikh a subliniat că Kremlinul este dornic să folosească structura ONU pentru a ajunge la acorduri internaționale privind războiul digital. Cu toate acestea, el s-a plâns, că SUA și alte națiuni au intervenit în încercările Moscovei de a transforma problema într-o prioritate.

În ianuarie, a spus el, va avea loc „o sesiune de fond a unei comisii speciale a ONU pentru dezvoltarea convențiilor privind războiul cibernetic”.

Sesiunea a fost o inițiativă susținută de Moscova, a precizat Krutskikh, adăugând că ”chiar și aici au încercat să folosească diferite scuze pentru a reduce rolul Rusiei, și introduc condiții pentru a frustra procesul de negociere”.

La începutul acestui an, președintele american Joe Biden a impus sancțiuni împotriva Rusiei, susținând că Kremlinul a fost în spatele hack-ului masiv care a avut loc asupra companiei SolarWinds din Texas, care a compromis sistemele a peste 100 de firme comerciale din întreaga lume, precum și nouă agentii guvernamentale din SUA.

Moscova a respins acuzația.

În martie, firma americană de securitate cibernetică FireEye a avertizat că, pe viitor, americanii se vor confrunta cu atacuri cibernetice din ce în ce mai grave: ”Oamenii nici măcar nu știu care sunt toate lucrurile de care depind. Dintr-o dată, lanțul de aprovizionare va începe să fie perturbat, pentru că computerele nu vor funcționa”, a declarat Kevin Mandia, CEO-ul companiei, pentru Axios.

One comment on “Rusia: Al Treilea Război Mondial a început deja ”și are loc chiar foarte intens”

  1. Pingback: Războaie și vești de războaie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s