Psalmul 40

“Omul in slujba lui Dumnezeu”

Psalmul patruzeci este peripetia unuia care s-a increzut in Domnul, L-a slujit cu credinciosie si … n-a ramas de rusine!

Ocazia scrierii psalmului se pare ca a fost imprejurarea in care David a fugit dinaintea fiului sau, Absalom, pornit nu numai sa-l detroneze, dar chiar sa si-l ucida (2 sam. 12:1 – 19:43).

Psalmul patruzeci este expresia nedumeririi unuia care sufere cu toate ca s-a dat Domnului pentru implinirea chemarii la slujire (prin ungerea facuta de Samuel).

1. David stie, spre deosebire de Saul, ca ritualurile jerfelor nu-I sunt mai placute Domnului decat ascultarea (Psalmul 40:6 – 1 Sam. 15:22-23).

2. David stie ca Dumnezeu a scris deja in cartea Lui fiecare din zilele lui (Psalmul 40:7-8 – Psalm 139:16) si ca datoria fiecarui om este sa implineasca “ceea ce scrie in sulul cartii despre el” (Psalm 40:78).

3. David stie ca prioritatea suprema a omului este vestirea Evangheliei (40:9-10)

4. David stie ca merita sa sufere pentru pacatele lui (Psalmul 40:11-12), dar ca Dumnezeu il va izbavi prin har si pentru ca-si pune toata nadejdea in El (Psalm 40:13-17).

In plan profetic, psalmul 40 suprapune imaginea lui David ca slujitor al lui Dumnezeu peste imaginea lui Isus Christos, Mesia venit sa implineasca “tot ce trebuia implinit”.

Talmacirea mesianica a psalmului se gaseste in Evrei 10:5-14
“De aceea, cand intra in lume, El zice: “Tu n-ai voit nici jertfa, nici prinos, ci Mi-ai pregatit un trup; n-ai primit nici arderi de tot, nici jertfe pentru pacat. Atunci am zis: “Iata-Ma (in sulul Cartii este scris despre Mine), vin sa fac voia Ta, Dumnezeule!”

Dupa ce a zis intai: “Tu n-ai voit si n-ai primit nici jertfe, nici prinoase, nici arderi de tot, nici jertfe pentru pacat”, (lucruri aduse toate dupa Lege), apoi zice: “Iata-Ma, vin sa fac voia Ta, Dumnezeule.” El desfiinteaza astfel pe cele dintai, ca sa puna in loc pe a doua. Prin aceasta “voie” am fost sfintiti noi, si anume prin jertfirea trupului lui Isus Hristos, o data pentru totdeauna. Si, pe cand orice preot face slujba in fiecare zi, si aduce de multe ori aceleasi jertfe, care niciodata nu pot sterge pacatele, El, dimpotriva, dupa ce a adus o singura jertfa pentru pacate, S-a asezat pentru totdeauna la dreapta lui Dumnezeu, si asteapta de acum ca vrajmasii Lui sa-I fie facuti asternut al picioarelor Lui. Caci printr-o singura jertfa El a facut desavarsiti pentru totdeauna pe cei ce sunt sfintiti”.

Nedesavarsirea lui David impreuna cu toate nedesavarsirile noastre au fost rezolvate prin lucrarea facuta de Christos la Golgota. Acolo, El ne-a facut “desavarsiti” pe toti cei care-L au pe El ca Mare Preot al lucrurilor viitoare.

One comment on “Psalmul 40

  1. Pingback: Psalmii « Explicații la Biblie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s