11. Zahariah

Titlul: Cartea poarta numele autorului ei. “Zekar-Iah” se traduce prin: “Dumnezeu isi aduce aminte”, nume providential pentru cel ce anunta vremuri de binecuvantare a Israelului.

Autorul: Zaharia este un nume dat copiilor nascuti la batranete. In textul Scripturii ne intalnim cu nu mai putin de 29 de personaje care au purtat aceasta numire. Profetul Zaharia a fost “fiul lui Berechia, fiul lui Ido” (Zah. 1:1). Ca si predecesorii sai, Ieremia si Ezechiel, Zaharia a apartinut neamului preotesc (Ezra 51; 6:14; Neemia 12:4,16). El a fost nascut in Babilon si, cand imparatul Cir a dat decretul re’ntoarcerii, a venit impreuna cu bunicul sau inapoi in Palestina. A fost chemat de Dumnezeu la slujba profetiei inca de tanar (Zah. 2:4) si a activat la inceput impreuna cu mai varstnicul Hagai (Ezra 5:1; 6:14). Lucrarea lui s-a intins pe o perioada de 3 ani de zile. Domnul Isus ne spune in Matei 23:35 ca Zaharia a fost “omorat intre Templu si altar”, sfarsind la fel ca un alt purtator al aceluiasi nume (2 Cron. 24:20-21).
Data: Impreuna cu Zorobabel, capetenia poporului, Iosua, marele preot si Hagai profetul, Zaharia a fost folosit de Dumnezeu in Ierusalim incepand cu anul 520 i.Ch.

Contextul istoric: Ca si Hagai, Zaharia este un profet al reconstructiei. El este ridicat de Dumnezeu sa vorbeasca evreilor care se intorsesera in Palestina dupa cei 70 de ani petrecuti in robia Babiloniana. Hagai a avut un mesaj aspru si critic; prin Zaharia, Dumnezeu a lucrat altfel. Mesajul lui Zaharia a trecut repede peste neajunsurile prezentului descoperindu-le viitorul stralucit care ii asteapta. Zaharia este un vestitor al slavei si al lucrarilor lui Mesia.

Continutul cartii: Desi este mult mai scurta, cartea lui Zaharia poate fi asezata alaturi de profetiile lui Isaia, Daniel si Ezechiel in ceea ce priveste bogatia de informatii asupra “vremurilor viitoare”. Impreuna, aceste patru carti sunt corespondentul Apocalipsei din Noul Testament.
Pentru a descrie planurile viitoare pe care le-a facut Dumnezeu cu poporul ales, Zaharia a folosit o serie de opt vedenii, patru predici si doua rostiri profetice. Primele 8 capitole ale cartii au fost scrise ca o incurajare a poporului in lucrarea de rezidire a Templului. Ultimele 6 capitole au fost adaugate dupa terminarea reconstructiei Templului si vestesc lucrarea lui Dumnezeu prin Mesia. Mesajul din cartea lui Zaharia trece de la stapanirea popoarelor straine la stapanirea lui Mesia, de la pedeapsa la vremuri de pace si de la nelegiure la trairea in sfintenia prezentei Domnului.

Cuvinte cheie, teme caracteristice: In cartea lui Zaharia exista o prezentare extraordinar de amanuntita a lucrarii lui Mesia:

– Christos, “Odrasla” – 3:8
– Christos, “Robul Domnului” – 3:8
– Intrarea in Ierusalim calare pe magarus – 9:9
– Christos, “Pastorul cel bun” – 9:16; 11:11
– Christos, pastorul lovit cu oile risipite – 13:7
– Christos, vandut pe 30 de arginti, 11:12-13
– Christos cu mainile strapunse – 12:10
– Christos, Mantuitorul – 12:10; 13:1
– Christos, ranit in casa celor ce-L iubeau – 13:6
– Christos, revenirea pe muntele Maslinilor – 14:3-8
– Christos, incoronat la a doua venire – 14

Mesajul cartii: In afara de confirmarea lui Isus din Nazaret ca Mesia prin implinirea profetiilor sale, Zaharia ne ofera si o lectie de spiritualitate in textul din capitolul 7. O delegatie venita din partea oamenilor din Betel il intrebase daca ritualurile sarbatoresti de altadata trebuie reluate. Raspunsul dat atunci de Zaharia este o lectie care nu si-a pierdut nici astazi valabilitatea: sarbatorile fara suportul unei vieti de ascultare fata de Domnul nu au nici o valoare inaintea Lui.

SCHITA CARTII

CORECTII DIRECtII

8 vedenii = Vedenii cu cai si coarne – 1 – 2 – Problemele prezentului
Vedenii cu suluri si care – 3 – 6
4 predici = Sa postim sau sa nu postim – 7 – 8
2 profetii = Mantuitorul si Imparatul – 9 – 11 – Promisiunile viitoare
Mangaierea si Imparatia – 12 – 14

Locul: Ierusalim
Timpul: Capitolele 1 la 8 – Inainte de reconstruire (520-518 i.Ch.)
Capitolele 9-14 – Dupa reconstructie (480-410 i.Ch.)

Leave a comment