Titlul: Cartea poarta un nume foarte comun in Israel: “Obadia”, care inseamna in traducere: “Slujitorul” sau “inchinatorul lui Iehova”.
Autorul: Identitatea lui Obadia este un mister.
Data: Se prea poate ca aceasta carte sa fie cea mai veche dintre toate cartile profetice, iar Obadia sa fie unul dintre precursorii activitatii profetice din Israel.
Contextul istoric: Cartea lui Obadia este un rechizitoriu impotriva Edomului. Istoria acestui popor a inceput cu Esau. Edomitii s-au stabilit pe muntele Seir: “Esau s-a asezat in muntele Seir … Esau, tatal Edomitilor, in muntele Seir” (Gen. 36:8,9). Seir era un platou montan care se intindea de la sudul marii Moarte pana la golful A\aba. Numele regiunii venea de la conducatorul unui popor stravechi care populase acele locuri: ” … si pe horiti in muntele lor, Seir ..” , “Iata fii lui Seir, Horitul, vechi locuitori ai tarii …” (Gen. 14:6; 36:20). Numele capitalei tinutului a fost Sela sau Petra (“stanca”). Orasul era situat la extremitatea unui defileu foarte ingust, dar lung de aproape 2 \ilometri si inalt de peste 200 de metri. Aceasta asezare geografica ii dadea un avantaj strategic extraordinar. O mana de oameni putea apara intrarea in oras pe un termen foarte indelungat. In depresiunea de la capatul defileului, locuitorii orasului Petra construisera peste 1.000 de temple sapate in roca rosiatica. Locuintele oamenilor erau si ele sapate in stanca, parand cuiburi de vultur (Obadia 4). In cartea Deuteronomul 2:12 gasim scris cum au devenit Edomitii locuitori ai muntelui Seir: “Seir era locuit altadata de Horiti; copiii lui Esau i-au izgonit, i-au nimicit dinaintea lor, si s-au asezat in locul lor.”
Intre Esau si Iacov, lupta a inceput inca din pantecul mamei lor: “Copiii se bateau in pantecele ei; … si Domnul i-a zis: “Doua neamuri sunt in pantecele tau. Si doua noroade se vor desparti la iesirea din pantecele tau. Unul dintre noroadele acestea va fi mai tare decat celalalt. Si cel mai mare, va sluji celui mai mic” (Gen. 25:22-23). Inselat de Iacov, Esau, fratele mai mare, a plecat si s-a asezat pe muntele Seir, dar dusmania dintre cei doi frati nu a incetat niciodata. Cand urmasii lui Iacov au fost scosi de Dumnezeu din Egipt, ei au cerut voie urmasilor lui Esau sa-i lase sa treaca prin tinutul lor. Refuzul lor a fost insa categoric (Num. 20:14-21). Mai tarziu, Edomitii i s-au impotrivit lui Saul. David si Solomon i-au subjugat pentru un timp. S-au rasculat iarasi impotriva evreilor in timpul lui Iosafat si Ioram (2 Cron. 21:8), au fost cuceriti iarasi de Amatia (2 Imp. 14:7) si s-au eliberat iarasi in timpul lui Ahab (2 Cron. 28:17). Dupa aceea, Edomitii au fost cuceriti de Nebucadnetar, imparatul Babilonului; in secolul cinci inainte de Christos, tinutul lor a fost invadat de Nabateeni, si Edomitii au trebuit sa se refugieze in sudul Palestinei unde au fost cunoscuti ca “idumeni”. Ironic, la nasterea Domnului Isus, un idumean, Irod, era pe tronul Israelului. Pentru a castiga increderea si simpatia evreilor, el rezidise o parte a Templului. Incercarea lui de a-L ucide pe Christos prin masacrarea pruncilor, este inca o dovada a acestui conflict dintre frati, intins peste veacuri. Idumenii au participat la rascoala Ierusalimului impotriva Romei imperiale (70 d. Ch.) si au fost nimiciti ca neam, limba si civilizatie imediat dupa aceea. Astfel s-a implinit profetia rostita de Obadia: “Din pricina silniciei facute impotriva fratelui tau Iacov, vei fi acoperit de rusine si vei fi nimicit cu desavarsire pentru totdeauna” (Obadia 10).
Continutul cartii: Cartea lui Obadia este cea mai mica din intregul Vechi Testament. La tribunalul cerului, Edom fusese gasit vinovat de impotrivire fata de planurile lui Dumnezeu si condamnat la distrugere vesnica. Vina lui Edom a fost ca n-a scapat nici un prilej de a le face rau evreilor. Desi rude de sange, dusmania dintre ei a determinat Edomul sa ia partea truturor celor care s-au repezit asupra lui Israel. Cartea este un verdict aspru impotriva unui popor care n-a stiut sa-si valorifice privilegiul de a fi iesit din aceiasi radacina cu Israelul.
is good message
LikeLike