4. Templul

Initiativa construirii Templului nu i-a apartinut lui David, ci lui Dumnezeu insusi. Este adevarat ca imparatul David s-a simtit vinovat sa aiba case fastuoase, in timp ce chivotul Domnului locuia intr-un cort (2 Sam. 7:1-2), dar initiativa lui ar fi fost vinovata, daca n-ar fi venit ca o implinire a unei profetii facute de Dumnezeu in Deuteronom 12:1-32. Din cauza pericolului imitarii practicilor idolatre ale popoarelor din jur, Dumnezeu le-a poruncit evreilor sa aiba un locas de inchinaciune: “Voi sa nu faceti asa fata de Domnul, Dumnezeul vostru! Ci sa-L cautati in locasul Lui, si sa mergeti la locul pe care-l va alege Domnul, Dumnezeul vostru, din toate semintiile voastre, ca sa-si aseze acolo Numele Lui” (Deut. 12:4-5).

Planul constructiei Templului i-a apartinut deasemenea lui Dumnezeu: “Toate acestea” , a zis David, “toate lucrarile izvodului acestuia, mi le-a facut cunoscut Domnul, insemnindu-le in scris cu mina Lui” (1 Cronici 28:19; 28:11-13).
Persoana care sa construiasca Templul a fost aleasa tot de Domnul. Este adevarat ca David a dorit sa zideasca el Templul, dar Domnul i-a zis: “Tu ai varsat mult singe si ai facut mari razboaie; de aceea nu vei zidi o casa Numelui Meu, caci ai varsat inaintea Mea mult singe pe pamint. Iata ca ti se va naste un fiu, care va fi un om al odihnei, si caruia ii voi da odihna, izbavindu-l din mina vrajmasilor lui de jur imprejur; caci numele lui va fi Solomon (Pace) si voi aduce peste Israel pacea si linistea in timpul vietii lui. El va zidi o casa Numelui Meu” (1 Cron. 22:6-10).

Alegerea locului pe care a fost construit Templul i-a apartinut tot Domnului. Cu prilejul unei triste intimplari in care David a facut numaratoarea poporului, Dumnezeu a lovit Israelul cu ciuma (2 Sam. 24:1-25). Ingerul Domnului i s-a aratat lui David “linga aria lui Aravna, Iebusitul” (2 Sam. 24:16). David a cumparat acest ogor de la proprietarul sau si “a zidit acolo un altar Domnului, si a adus arderi de tot si jertfe de multumire” (2 Sam. 24:25). “Si David a zis: “Aici sa fie Casa Domnului Dumnezeu, si aici sa fie altarul arderilor de tot pentru Israel” (1 Cron. 22:1). Acest loc era exact locul in care Avraam l-a adus jertfa pe Isaac (Gen. 22:2).

Templul lui Solomon

(Click pentru poza mare)

Semnificatia Templului a fost multipla.

1. El reprezenta posibilitatea ca cererile evreilor sa fie auzite si ascultate de Dumnezeu:

“Dar ce! Va locui oare cu adevarat Dumnezeu pe pamint? Iata ca cerurile si cerurile cerurilor nu pot sa Te cuprinda: cu cit mai putin casa aceasta pe care ti-am zidit-o eu! Totusi, Doamne, Dumnezeul meu, ia aminte la rugaciunile robului Tau si la cererea lui; asculta strigatul si rugaciunea pe care ti-o face astazi robul Tau. Ochii Tai sa fie deschisi zi si noapte asupra casei acesteia, … Asculta cererea robului Tau si a poporului Tau Israel, cind se vor ruga in locul acesta! Asculta-i din locul locuintei Tale, din ceruri, asculta-i si iarta-i!” (1 Regi 8:27-30).

2. Templul reprezenta locul in care “strainii” se puteau apropia de Dumnezeul lui Israel

“Cind strainul, care nu este din poporul Tau Israel, va veni dintr-o tara indepartata, pentru Numele Tau, caci se va sti ca Numele Tau este mare, mina Ta este tare, si bratul Tau este intins, cind va veni sa se roage in casa aceasta, – asculta-l din ceruri, … pentru ca toate popoarele pamintului sa cunoasca Numele Tau, sa se teama de Tine, ca si poporul Tau Israel” (1 Regi 8:41-43).

3. Templul avea sa fie si locul in care se vor sui toate popoarele sa se inchine lui Dumnezeu atunci cind toate Il vor recunoaste si se vor teme de El

“Ii voi aduce la muntele Meu cel sfint, si-i voi umplea de veselie in Casa Mea de rugaciune. … Caci Casa Mea se va numi o casa de rugaciune pentru toate popoarele” (Isaia 56:7).
Curind, dupa moartea lui Solomon, forma a luat locul functiei si Templul a devenit un prilej de leganare in iluzii false: “Asa vorbeste Domnul ostirilor: Indreptati-va caile si faptele, … Nu va hraniti cu nadejdi inselatoare zicind: “Acesta este Templul Domnului, Templul Domnului, Templul Domnului! … Cum? Furati, ucideti, preacurviti, jurati strimb, aduceti tamiie lui Baal, mergeti dupa alti dumnezei pe care nu-i cunoasteti! … Si apoi veniti sa va infatisati inaintea Mea, in Casa aceasta … zicind: “Sintem izbaviti!” … ca iarasi sa faceti toate aceste uriciuni! “Este Casa aceasta peste care este chemat Numele Meu, o pestera de tilhari inaintea voastra?” (Ier. 7:3-11).

Vinovatia evreilor a atras asupra lor pedeapsa divina. Poporul a fost dus in robie, Ierusalimul a fost distrus, iar Templul a fost darimat.

A existat un al doilea Templu, zidit de Zorobabel pe ruinele celui dintii si extins apoi de Irod cel Mare, pe vremea Domnului Isus. Si acesta a devenit insa un locas al faradelegii. Cind ucenicii s-au laudat cu privelistea Templului, Domnul le-a spulberat iluziile zicind: “Adevarat va spun ca nu va raminea aici piatra pe piatra, care sa nu fie darimata” (Mat. 24:1-2).

second Temple

Iata o pictura care incearca sa refaca ansamplul de cladiri, in fata fiind cele patru turnuri ale cetatuiei Antonia.

Second Temple picture

Exista o profetie care leaga existenta acestui al doilea Templu de autentificarea lui Mesia, Isus Christos.

Ezra ne spune ca sentimentele celor ce l-au construit au fost mixte: cei tineri se bucurau, cei batrani plangeau cand se gandeau la slava Templului zidit de Solomon:

“In al doilea an de la venirea lor la Casa lui Dumnezeu la Ierusalim, In luna a doua, Zorobabel, fiul lui Sealtiel, Iosua fiul lui Iotadac, cu ceilalti frati ai lor, preoti si Leviti, cei ce se Intorsesera din robie la Ierusalim, s-au pus pe lucru si au Insarcinat pe Levitii de la douazeci ani In sus sa vegheze asupra lucrarilor Casei Domnului. Si Iosua, cu fiii si fratii sai, Cadmiel, cu fiii sai, fiii lui Iuda, fiii lui Henadad, cu fiii si fratii lor Levitii s-au pregatit toti, ca un om, sa vegheze asupra celor ce lucrau la casa lui Dumnezeu. Cand au pus lucratorii temeliile Templului Domnului, au asezat pe preoti In vesminte, cu trambite, si pe Leviti, fiii Asaf, cu chimvale, ca sa laude pe Domnul, dupa randuiala lui David, Imparatul lui Israel. Cantau, marind si laudand pe Domnul prin aceste cuvinte: “Caci este bun, caci Indurarea Lui pentru Israel tine In veac!” Si tot poporul scotea mari strigate de bucurie, laudand pe Domnul, pentru ca puneau temeliile Casei Domnului. Dar multi din preoti si Leviti si din capii de familii mai In varsta care vazusera casa dintai, plangeau tare cand se puneau sub ochii lor temeliile casei acesteia. Multi altii Isi aratau bucuria prin strigate, asa Incat nu se putea deosebi glasul strigatelor de bucurie de glasul plansetelor poporului; caci poporul scotea mari strigate, al caror sunet se auzea de departe” (Ezra 3:6-13).

Dumnezeu l-a trimis atunci pe profetul Hagai sa imbarbateze poporul, facandu-le o promisiune “ciudata”, slava acestui al doilea Templu va fi mai mare decat slava Templului lui Solomon si “in locul acesta oi da pacea”:

 

“In a douazeci si una zi a lunii a saptea, Cuvantul Domnului a vorbit prin proorocul Hagai, astfel:

“Vorbeste lui Zorobabel, fiul lui Sealtiel, dregatorul lui Iuda, lui Iosua, fiul lui Iotadac, marele preot, si ramasitei poporului, si spune-le: “Cine a mai ramas Intre voi din cei ce au vazut Casa aceasta In slava ei dintai? Si cum o vedeti acum? Asa cum este, nu pare ea ca o nimica In ochii vostri? Acum fii tare, Zorobabel! zice Domnul. Fii tare si tu, Iosua, fiul lui Iotadac, marele preot! Fii tare si tu, poporul din tara, zice Domnul, si lucrati! Caci Eu sunt cu voi, zice Domnul ostirilor. Eu raman credincios legamantului pe care l-am facut cu voi, cand ati iesit din Egipt, si Duhul Meu este In mijlocul vostru; nu va temeti! Caci asa vorbeste Domnul ostirilor: “Inca putina vreme, si voi clatina Inca o data cerurile si pamantul, marea si uscatul; voi clatina toate neamurile, comorile tuturor neamurilor vor veni, si voi umple de slava Casa aceasta, zice Domnul ostirilor. “Al Meu este argintul, si al Meu este aurul, zice Domnul ostirilor.” “Slava acestei Case din urma va fi mai mare decat a celei dintai, zice Domnul ostirilor si In locul acesta voi da pacea, zice Domnul ostirilor” (Hagai 2:1-9).

Problema rabinilor care nu-L recunosc pe Isus ca Mesia este ca aceasta profetie facuta prin Hagai nu s-a implinit si nu mai are nici o sansa sa se implioneasca pentru ca cel de al doilea Templu a fost daramat deimparatul roman Titus in anul 60 d.Ch. Singura explicare posibila care certifica profetia lui Hagai este ca, intradevar, Isus, Cel care a curatit Templul si la moartea Caruia s-a rupt perdeaua dinauntru in doua. lasand intrarea libera in Locul Preasfant, a fost cu adevarat … Mesia. Prezenta si lucrarea Lui au fost singurele elemente care pot explica matematica lui Dumnezeu: “Slava acestei Case din urma va fi mai mare decat a celei dintai, zice Domnul ostirilor si In locul acesta voi da pacea, zice Domnul ostirilor”.

Astazi, evreii se roaga la “zidul plingerii”, un fragment din Templul de acum doua mii de ani. Si jalea lor face parte tot din grija lui Dumnezeu pentru poporul Sau: “Pe zidurile tale, Ierusalime, am pus niste strajeri, care nu vor tacea niciodata, nici zi, nici noapte! Voi care aduceti aminte Domnului de el, nu va odihniti de loc! Si nu-i dati ragaz, pina nu va aseza din nou Ierusalimul, si-l va face o lauda pe pamint” (Isaia 62:6-7).

Biserica lui Christos a adaugat la simbolistica Templului asemanarea cu trupul lui Christos (Ioan 2:18-21), in care Dumnezeu a venit sa se intilneasca cu oamenii si asemanarea cu trupul credinciosilor, care trebuie pastrat in intregime sfint si curat pentru Domnul, fiind locuit de Duhul Sfint (1 Cor. 3:16).

Ezechiel profeteste despre un al treilea Templu care va fi ridicat in vremea Mileniului. Dimensiunile si schita lui sint date de Dumnezeu in ultimele capitole ale cartii sale (Ezechiel 40-48). (Imaginea de mai jos: Templul terminat de Irod)

Unii vad posibila constructia unui Templu care sa stea alaturi de moscheia lui Oamar. Remarcati alinierea perfecta a acestui templu cu poarta frumoasa frumoasa:

Templeandmosque

13 comments on “4. Templul

 1. cu siguranta ca se va construii al treilea templu pentru ca este prezis in biblie.de ani de zile se fac planuri si sau pregatit cele necesare aproape in intregime ,nu mai este mult.dar acest eveniment ne anunta si proclamarea omului faradelegii care se va incorona in templu lui Dumnezeu.atunci va fi necaz mare pentru crestini pentru ca vor fi chiar si omorati pentru ca nu isi vor pune semnul satanei.daca ne gandim bine si corelam constructia celui de-al treilea templu ,fabricarea cipurilor cu care se doreste a se insemna oamenii si lupta unora de ai aduce Domnului Isus tot felul de neadevaruri cum ca s-ar fi insurat ,ca a avut copii ca a fost mai slab spiritual decat mama Sa si decat ucenicii sai,cum se arata pri unele filme si documentare ,trebuie sa ne gandim ca deja vedem semnele sfarsitului la un sfert de pas implnite.daca ne mai gandim si la criza actuala din care se doreste sa se faca o noua ordine mondiala,este posibil ca pe fondul acestei crize sa iasa cele patru fiare prezise in Daniel cap.7 si cea de a patra sa fie cea mai periculoasa.personal ma rog de acum pentru cei ce vor fi prinsi in anii urmatori sub domnia omului faradelegii.dar trebuie sa ne intarim caci nu va dura mult.sa ne rugam pentru noi cei de acum caci este foarte posibil sa prindem acea perioada ,dar si pentru urmasii nostrii.

  Like

  • mami
   ca draga in cuvintul domnului avem promisiune ca daca ne crestem copii dupa cuvintul sau ,cand vor fi mari le va fi greu sa se desparta de el.nu mai stiu exact unde scrie acest lucru .dar cu aceasta ocazie te incurajez si pe tine sa studiezi ca sa gasesti.eu sunt convinsa ca copilul meu il va urma ,chiar daca in tinerete poate nu va asculta prea bine ,stiu ca la nevoie acolo se va intoarce ,deci eu insist cu mare intelepciune la copilul meu si il indemn catre dumnezeu si stiu ca asta va da rod.nu te lasa ,indeamnati copii,este celmai bun lucru ce il poate face un parinte pentru copilul lui ,sa il conduca la o viata vesnica catre dumnezeu.nimic nu poate fi mai de valoare.daca vrei mai tinem legatura Dumnezeu va iubeste si ne iubeste pe toti ,Amin.

   Like

 2. Da, templul se va zidi din nou la mijlocul necazului cel mare. Dar acesta va fi pentru antichrist si nu pentru Hristos.
  Dan Prelipceanu

  Like

 3. Asa este…nu pentru Hristos!ci pentru antihrist…va fi cumplit intr-adevar,dar cine il are pe Dumnezeu in inima si isi va da viata intru totul in minile Lui,nu va avea parte de aceste suferinte,scrie in bilbile undeva ca cei credinciosi Domnului vor fi rapiti!Eu zic sa ramanem calmi,caci frica e un pacat!Cititi cuvantul lui Dumnezeu,cuvantul Sau e hrana sufletului!

  Like

 4. Draga Mihai,

  Chiar daca Biserica Domnului nostru Hristos ar putea sa treaca prin necaz, acesta nu este motiv se frica si panica. Experiente multiple in Vechiul Testament arata si demonstreaza faptul ca Dumnezeu in mod miraculos a protejat poporul Lui in diverse necazuri si incercari. El oricum isi va face partea pentru ca este credincios promisiunilor si Legamintului facut.

  Mihai, rapirea credinciosilor la cer este foarte aproape. De fapt noi ne indreptam cu pasi repezi spre ceasul final al istoriei umane. Atentia noastra si preocuparea fiecaruia dintre noi ar trebui sa fie focalizata pe veghere sau vigilenta. La aceasta ne chema in vremuri ca acestea Domnul si Mantuitorul nostru scump. El ne vrea cu Sine,… VEGHEATI!

  Dan Prelipceanu

  Like

 5. Draga abba,

  1.legat de constructia celui de-al treilea templu citeva detalii mai putin stiute:
  Scopul suprem al iezuitilor: conducerea lumii si reconstruirea templului lui Solomon.
  Scopul lor final este acela de a conduce lumea, cu ajutorul Papei, din interiorul templului lui Solomon reconstruit din Ierusalim,….

  2.fabricarea cipurilor si implantarea lor pe animale sau oameni deja este o practica obisnuita in West. Si acesta este un semn apocaliptic cu referinta la Apoc.13. E nevoie numai de acel om alfaradelegii cum il numeste Apos. Pavel sa apara. Dar aceasta va avea loc in ultimii 7 ani ai istorie umane.

  Like

 6. dupa cum spun profetiile papa francisc este ultimul papa si I se spune si papa cel negru pt faptul ca este si primul papa iezuit adica face parte din ordinul iezuitilor ( francmasonerie cu alte cuvinte) asadar totul se indeplineste sub ochii nostri traim vremurile cele de pe urma …..Doamne ai mila de noi pacatosii si ne iarta de pacate !!!

  Like

 7. Astept vesti noi cu privire la Templu !O replica a lui e aproape finalizata in Brazilia ,cu piatra taiata din Israel iar pentru cel din Ierusalim ,piatra e taiata si fasonata din US .de ce!?…stiu ei de ce ,se pricep la afaceri.Pentru noi e important sa fim la” current” pentru ca marcheaza ultima perioada pina la venirea Domnului.

  Like

 8. Institutul Templului prezintă pentru prima dată , planuri complete și extrem de detaliate ale Salii Adunarii Sanhedrinului.Aceste planuri ,au fost elaborate de către o firmă de arhitectură israeliana de top angajata de Institutul Templului.
  http://templier70.blogspot.ro/2015/07/proiectul-este-gata-tu-esti.html

  Declaratie halucinanta a unui rabin ultra-ortodox: „Mesia va veni pana la sfarsitul anului”
  http://templier70.blogspot.ro/2015/07/in-asteptarea-lui-mesiah.html

  Like

 9. Pingback: Al Treilea Templu din Ierusalim – templierblog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s