14. Hagai

Titlul: “Hagai” este o prescurtare a lui “Hagaiah” si se poate traduce prin “sarbatoarea Domnului”.
Autorul: Numele lui Hagai apare de 9 ori in textul cartii (Hagai 1:1, 3, 12, 13; 2:1, 10, 13, 14, 20). Cand este mentionat in alta carte a Bibliei (Ezra 5:1; 6:14)Hagai apare profetind alaturi de Zaharia, incercand sa trezeasca entuziasmului evreilor pentru rezidirea Templului din Ierusalim.

Data: Profetul  si-a rostit mesajele intr-un interval de numai 4 luni, intre 1 Septembrie si 24 Decembrie 520 i.Ch., la  15 ani dupa decretul dat de imparatul persan Cir, prin care s-a ingaduit evreilor sa se re’ntoarca in tara lor si sa-si recladeasca Templul.

Contextul istoric: Hagai, Zaharia si Maleahi sunt cei 3 profeti care au fost ridicati de Dumnezeu intre evrei dupa revenirea din robia babiloniana. Cartile lor trebuie citite pe fondul evenimentelor istorice din Ezra, Neemia si Estera.  Intorsi din robie, evreii zaboveau sa reconstruiasca templul. Hagai si Zaharia au fost crainicii re’nceperii lucrarilor.

Continutul cartii: Mesajul profetic rostit de Hagai a constat intr-o serie de 4 cuvantari. Continutul lor a alternat intre mustrare (primul si al treilea) si incurajare (al doilea si al patrulea). Poporul ajunsese mai preocupat cu infrumusetarea caselor proprii decat de refacerea casei Domnului. Aceasta delasare in problemele religioase  n-a fost usor de vindecat. Hagai a profetit numai 4 luni, dar Dumnezeu l-a ridicat apoi pe Zaharia care a profetit timp de 3 ani de zile. Dupa ei, Dumnezeu a continuat sa mustre si sa indemne poporul prin Maleahi.

Mesajul proorocului Hagai este o chemare la o reasezare a prioritatilor in ierarhia stabilita de Dumnezeu. El avertizeaza poporul de pericolul neglijentei in slujirea Domnului. Hagai le arata evreilor ca atata timp cat ei nu se vor angaja sa-L slujeasca pe Domnul, Dumnezeu le va incurca treburile si le va opri binecuvantarea: “Uitati-va cu bagare de seama la caile voastre! Va asteptati la mult, si iata ca ati avut putin; l-ati adus acasa, dar Eu l-am suflat. Pentru ce? zice Domnul ostirilor. Din pricina Casei Mele, care sta daramata, pe cand fiecare din voi alearga pentru casa lui” (1:7,9).

Cuvinte cheie, teme caracteristice: Cartea lui Hagai marcheaza o piatra de hotar in istoria lui Israel. Rezidirea Templului nu s-a facut oricand. Data fusese aleasa de Dumnezeu din vesnicie. Acesta a fost motivul pentru care, tocmai atunci, Domnul a trezit duhul lui Zorobabel prin lucrarea lui Hagai si a lui Zaharia. Se implinisera cei 70 de ani de “pustiire” randuiti de Dumnezeu asupra Ierusalimului si asupra Templului.  Ieremia anuntase ca: “tara aceasta va fi o paragina, un pustiu, si neamurile acestea vor fi supuse imparatului Babilonului timp de 70 de ani” (Ier. 25:11).

La incheierea acestei perioade, ingerul din cartea profetului Zaharia intreaba: “Doamne al ostirilor, pana cand nu vei avea mila de Ierusalim si de cetatile lui Iuda, pe care Te-ai maniat in acesti sapte zeci de ani?” (Zah. 1:12).  Profetul Hagai este cel trimis sa anunte celor din Ierusalim raspunsul Domnului: “Din ziua aceasta, Imi voi da binecuvantarea Mea” (Hagai 2:19).

Mesajul cartii: Intreaga carte este o ilustratie pentru cuvintele Domnului Isus Christos din Matei 6:33: “Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si neprihanirea Lui, si toate celelalte lucruri vi se vor da pe deasupra”.

Leave a comment